ve

9.3.4 İslam'da İbadetlerde Temel İlkeler Özet

“Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlâk bakımından en güzel olanıdır.” (Ebu Dâvûd,Sünnet, 15.) “Nerede olursan ol, Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin. İnsanlara da güzel ahlâka uygun biçimde davran!” (Tirmizî, Birr, 55.)

                                                                                                  

 “Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlâk bakımından en güzel olanıdır.” (Ebu Dâvûd,Sünnet, 15.) “Nerede olursan ol, Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin. İnsanlara da güzel ahlâka uygun biçimde davran!” (Tirmizî, Birr, 55.)

 

İbadetler, insanları ruhen olgunlaştırır, kötü yönelişlerini engeller ve onları ahlaken yükseltir. Allah’a (c.c.)yönelenveO’nunölçülerinihayatındauygulamayaçalışaninsan, yüceAllahilearasındakibağı güçlendirmiş olur. Böylece Rabbini sürekli hatırlar ve O’nu asla unutmaz.

Zekâtvesadakaibadetleriyle Müslümanınmalınınbirkısmınıihtiyaçsahiplerinevermesi,mal veservet edinme tutkusunu azaltır. Oruç tutan kişi; yeme içme arzularını, şehvet ve öfke gibi güdülerini denetim altına alır. Bu sayede manevi olgunluğunu artırarak Allah’a (c.c.) yaklaşmış olur.

İnsan,Allah’a(c.c.)ibadetlehuzurbulur.Kur’an-ıKerim’debuhusus“Bilinizki,kalplerancak Allah’ı anmakla huzur bulur.” (Ra’d suresi, 28. ayet)şeklinde ifade edilmektedir. İnsan, bu dünyanın karmaşası içinde çeşitli sıkıntılarla karşılaşır. Allah’a (c.c.) ibadet eden bir mümin, böylesi durumlarda metanetini yitirmez. Bunun Allah’ın (c.c.) bir imtihanı olduğunu bilir, sabreder ve zorluklarla mücadele eder.

Kişi, ibadet sayesinde kendini daha iyi tanır ve güçlü bir karakter sahibi olur. Kötülüklerden arınarak olgunlaşır.Buolgunluk,kişidegüvenduygusuoluşturur; onanefsinehâkimolmamelekesikazandırır, aşırılıklardan ve zararlı davranışlardan uzak durur.

MüslümangünahişlediğindeYüceAllah’tanafdileyerekO’nunsonsuzmerhametinesığınmalıdır.Bu şekliyle tövbe, kendi yanlış tercihinden vazgeçme, Allah’a (c.c.) yönelme ve O’nun buyrukları doğrultusunda hayatına yeniden düzen verme girişimidir.

Kur’an-ıKerim’de“Kitap’tansanavahyolunanıoku,namazıdosdoğrukıl.Muhakkakkinamazhayâsızlıktanvefenalıktanalıkoyar...”(Ankebûtsuresi,45.ayet)buyrularaknamazsayesindekişinin kötülüklerekarşıkoyabileceğivurgulanmıştır. Hz. Muhammed (s.a.v.) de“Oruçbirkalkandır. Oruçlu, saygısızlık yapmasın, kötü konuşmasın. Eğer biri kendisine sataşırsa iki defa ‘Ben oruçluyum.’ desin…” (Buhârî, Savm, 2)buyurarak oruç ibadetinin insanlar arası ilişkilerdeki olumlu rolüne vurgu yapmıştır.

İbadetler insana sorumluluk bilinci kazandırır. Zekât ve sadaka ibadeti sayesinde insan başkalarının derdiyledertlenmeyi,bolluktadadarlıktadaihtiyaçsahiplerini gözetmeyiöğrenmiş olur.Hacvekurban ibadeti de birlikte hareket etme ve sosyal yardımlaşma açısından kişinin sorumluluk duygusunun gelişmesine katkı sağlar. İbadetlerin her biri, insanın manevi açıdan arınmasına, ruh ve ahlak güzelliği kazanmasına yardımcı olur.

İbadetler toplumun kaynaşmasına katkı sağlar. Birçok ibadet bu birlik ve beraberliği sağlamaya yöneliktir. Namazlarını cemaatle kılmaya devam eden, camide sürekli bir araya gelen Müslümanlar birbirlerinin sevinç ve kederlerini paylaşma imkânı bulur. Ramazan ve kurban bayramlarında toplumun her kesiminden insanlar bayram namazı için camilere koşarlar. Namaz sonrasında birbirleriyle bayramlaşırlar.Bugünlerdedargınlarbarışır,büyüklervehastalarziyaret edilir.Hacibadetifarklıırk,dil, ülke ve renklerden Müslümanları bir araya getirir. Hac esnasında makam, mevki ve statü farkı ortadan kalkar. Bu yönüyle hac ibadeti kibir ve gururun yanlışlığının fark edilmesini sağlar. Ramazan ayı; mukabele, iftar, teravih, bayramlaşma gibi ibadetlerle komşuluk ve akrabalık bağlarını güçlendirir.

Ramazandaoruçtutanbirinsan,açlığınvesusuzluğunzorluğunufarkeder.Busıkıntılarıyaşayan insanları görmezden gelmez ve onların yardımlarına koşar. Oruçlu insan, Hz. Peygamberin

“Kim kötü söz ve davranışları bırakmazsa onun yemeyi içmeyi terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur.” (Buhari, Savm, 8)hadisineuyarak kötülüklerdenuzak durmavekötülüklerekarşı koymabilinci kazanır. Oruç ibadeti bir taraftan toplumsal dayanışma duygularını geliştirirken diğer taraftan da toplumdagüzelahlakınyaygınlaşmasınısağlar. KurbanibadetiyleinsanAllah’a(c.c.)olanbağlılığını gösterir. Bunun yanında kurban bir paylaşma ibadetidir. Böylece kurban bayramı bir kardeşlik ve yardımlaşma coşkusuna dönüşmekte, komşuluk ve akrabalık bağlarını güçlendirmektedir.

Yorumlarınız (0)

Henüz yorum yapılmamış.

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

Yorum Yap
  • Lise
  • 9.Sınıf
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • İslam ve İbadet
  • 9.3.4 İslam'da İbadetlerde Temel İlkeler Özet
Whatsapp İletişim Hattı