ve

9.3.1 İslamda İbadet ve Kapsamı Özet

İnsan; Rabbini tanımak ve O’na ibadet etmek için yaratılmıştır. İbadet Allah’ı (c.c.) tanımanın ve O’na iman etmenin sonucudur. Hz. Âdem’den (a.s.) Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kadar bütün peygamberlerin insanlığı davet ettiği dinin ortak adı İslam’dır. Bütün peygamberler insanları Allah’a (c.c.), elçilerine ve ahirete iman etmeye; Allah’a (c.c.) ibadet etmeye ve O’nun rızası doğrultusunda kulluk bilinciyle yaşamaya davet etmişlerdir.

İbadet kelime olarak boyun eğmek, itaat etmek, saygı duymak, kulluk etmek, tapınmak gibi anlamlara gelir.

İbadet;

       Yüce Allah'a (c.c.) bağlılığın bir ifadesidir.

       Yüce Allah'ın (c.c.) iradesine boyun eğmektir.

       Yüce Allah'a (c.c.) teslim olmak ve her şeyin onun elinde olduğunu bilmektir.

       Yüce Allah 'ın (c.c.) sınırsız hâkimiyetini kabul etmenin bir simgesidir.

       Yüce Allah'ın (c.c.) emirlerine uyup yasaklarından kaçınmaktır.

Kur’an-ı Kerim’de “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zâriyât suresi, 56. ayet) “Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım isteriz.” (Fâtiha suresi, 5. ayet) “Yalnız Allah’a ibadet et ve şükredenlerden ol!” (Zümer suresi, 66. ayet) gibi ayetlerle insanların ibadet için yaratıldıkları ve ibadetin yalnızca Allah (c.c.) için yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

Ö farz kıldığı, belli kurallara göre yapılan ibadetler kastedilir. Farz ve vacip olarak nitelendirilen zorunlu ibadetlerin dışında nafile ibadetler de vardır.

İbadet, vakti ve şekli belirli olan ibadetlerle sınırlı değildir. Allah’ın (c.c.) rızasını kazanma niyetiyle yapılan her güzel iş ve davranış salih amel olarak nitelendirilir ve ibadet sayılır. Kişinin anne babasına iyi davranması, büyüklere saygılı olması, öğrendiği faydalı bilgileri arkadaşlarıyla paylaşması, güler yüzlü olması, yaşadığı yeri temiz tutması gibi davranışlar da ibadet değeri taşımaktadır. Burada önemli olan bu amellerin Allah’ın (c.c.) rızasını kazanma niyetiyle yapılmış olmasıdır. “Allah iman edip salih amel işleyenleri, karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için size Allah’ın ayetlerini apaçık okuyan bir peygamber göndermiştir. Kim Allah’a inanır ve faydalı iş yaparsa Allah onu, içinden ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetlere sokar. Allah o kimse için gerçekten güzel bir rızık vermiştir.” (Talâk suresi, 11. ayet)

Abit

1.     Kulluk ve ibadet eden.

2.     Allah’ın emirlerini içtenlikle yerine getiren.

3.     Bütün varlığıyla Allah’a yönelen, İslam dininin gereklerini gerçek anlamıyla yaşayan.Mabut

1.     Kendisine ibadet edilen, tapınılan varlık, ilah, rab.

2.     İbadet edilmeye layık olan tek varlık, Allah.    Mabet

1.     İbadet edilen yer, ibadethane, tapınak. Her dinin kendine özgü mabetleri vardır. Yahudilerin mabetlerine havra veya sinagog, Hristiyanlarınkine kilise, Müslümanlarınkine ise cami veya mescid denir.

2.     Müslümanların toplu olarak ibadet edebilmeleri için yapılmış olan yer, cami,

mescid, musalla.zel anlamda ibadet denilince namaz, oruç, zekât, hac gibi Allah’ın (c.c.)

Yorumlarınız (0)

Henüz yorum yapılmamış.

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

Yorum Yap
  • Lise
  • 9.Sınıf
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • İslam ve İbadet
  • 9.3.1 İslam'da İbadet ve Kapsamı Özet
Whatsapp İletişim Hattı