-
Ortaokul
-
7.Sınıf
-
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
-
İslam'da Yorumlar
-
7.5.2 Din ve Mezhep Arasındaki Farklar
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
7. SINIF 5. ÜNİTE KONU ÖZETLERİ
7.5.2 Din ve Mezhep Arasındaki Farklar
Peygamber Efendimiz hayatta iken Müslümanlar İslam dini hakkında merak ettikleri, öğrenmek istedikleri, anlayamadıkları konuları O'na sordular. Birinci ağızdan dini öğrendiler. Peygamberimiz insanlara İslam'ı en iyi şekilde anlattı ve öğretti. Peygamberimizin vefatından sonra da Müslümanların dini öğrenme ve anlama çalışmaları devam etti.
DİN VE MEZHEP ARASINDAKİ FARKLAR
Din: Allah tarafından vahiy yoluyla ve Peygamberler aracılığıyla gönderilen ilahi kurallar bütünü.
Din Anlayışı (Mezhep): İslam alimlerinin (müctehidlerin) dini anlama ve yorumlama çalışmaları sonucunda ortaya çıkan kollar.
İslam dininin temel kaynakları → Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin sünneti.
Din ve Din Anlayışı (Mezhep) Arasındaki Farklar:
» Din vahye dayanır, mezhep insanların görüşlerine dayanır.
» Din evrenseldir, mezhep bölgeseldir.
» Dinin hükümleri değişmez, mezheplerin hükümleri insana ve zamana göre değişebilir.
» Din bir tektir, mezhepler birden fazla olabilir.
Mezhepler Nasıl Ortaya Çıktı: Peygamber Efendimiz hayatta iken Müslümanlar İslam dini hakkında merak ettikleri, öğrenmek istedikleri, anlayamadıkları konuları O'na sordular. Birinci ağızdan dini öğrendiler. Peygamberimiz insanlara İslam'ı en iyi şekilde anlattı ve öğretti. Peygamberimizin vefatından sonra da Müslümanların dini öğrenme ve anlama çalışmaları devam etti. Bu arada İslam coğrafyası genişledi. Müslüman alimler (müctehidler), İslam coğrafyasının farklı bölgelerinde, farklı kültürlere mensup yeni Müslümanlara İslam'ı anlatmak, ortaya çıkan yeni sorunlara Kur'an ve sünnet ışığında çözümler bulabilmek amacıyla hüküm çıkarma (ictihad) çalışmalarında bulundular. Sonuçta insanların bilgi birikimlerine, anlayışlarına, yapılarına, kültürlerine hatta yaşadıkları coğrafyalara göre farklı mezhepler ortaya çıktı.
Henüz yorum yapılmamış.