7. SINIF 5. ÜNİTE, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI

7.5. İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR

Ünite Açıklaması

Bu ünitede sırasıyla; “Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri”, “İslam Düşüncesinde Yorum Biçimleri”, “İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar” konularına yer verilir.Ünite genelinde İslam düşüncesindeki yorum farklılıkları; ana hatlarıyla öğrenci düzeyine uygun olarak ele alınır; nesnel ve tasviri (betimleyici) bir anlatım esas alınır.

Kazanım ve Açıklamaları

7.5.1. Dinin farklı yorum biçimleri olabileceğinin farkına varır.

- Din anlayışındaki yorum farklılıklarının sebepleri ayrıntıya girilmeden ele alınır.

7.5.2. İslam düşüncesinde ortaya çıkan yorum biçimlerini sınıflandırır.

- İslam düşüncesinde ortaya çıkan yorumlar; inançla ilgili yorumlar, fıkhi yorumlar ve tasavvufi yorumlar şeklinde ele alınır.

7.5.3. Kültürümüzde etkin olan tasavvufi yorumları ayırt eder.

- Kültürümüzde etkin olan tasavvufi yorumlardan; Yesevilik, Kadirilik, Mevlevilik, Nakşibendilik ve Alevilik Bektaşilik konularına öğrenci düzeyine uygun olarak yer verilir.

7.5.4. Alevilik-Bektaşilikle ilgili temel kavram ve erkânları açıklar.

- Cem ve cemevi, musahiplik, razılık ve kul hakkının sorulması, cemde on iki hizmet, semah,gülbank, Hızır ve Muharrem orucuna ve uygulanma şekline yer verilir.Bu kapsamda;

- Alevilik-Bektaşilikteki “ocak kültürü”ne ve “el ele, el hakka ikrarı”na yer verilir;Bektaşilikte musahipliğe “ikrar ve nasip alma” da denildiğine ve bu kavramın İslam tarihindeki muhacir ensar kardeşliğine dayandırıldığına değinilir.

- Cemevi; âyin-i cem erkânının yapıldığı, “yol, adap ve erkân yeri” olarak nitelendirilir;Bektaşilikte ise cemevi yerine “meydan evi” ifadesinin kullanıldığına değinilir. “Görgü cemi”, “İkrar cemi” ve “Abdal Musa cemi”nden bahsedilir. Âyin-i cem ve cemevi ile ilgili görsellere yer verilir.

- Alevilik-Bektaşilikte duaların başında, “Bismişah”, sonunda ise “Allah Allah” lafzının söylendiğine değinilir. “Gülbank” konusunda ise “Lokma Duasına” yer verilir.

 

Anahtar Kavramlar

itikat, fıkıh, mezhep, tasavvuf, âyin, erkân

 

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

(İlkokul 4 ve Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar)

 

 

Yorumlarınız (0)

Henüz yorum yapılmamış.

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

Yorum Yap
  • Ortaokul
  • 7.Sınıf
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • İslam'da Yorumlar
  • 7. SINIF 5. ÜNİTE, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI
Whatsapp İletişim Hattı