DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF 5. ÜNİTE KONU ÖZETLERİ

5.5.3 Edebiyatımızda Dinin İzleri (5. Sınıf 5. Ünite)

Edebiyat; insanların duygu ve düşüncelerini dil aracılığıyla işlemesi ve eserler ortaya koymasıdır. Türk toplumunda din, başta içerik olmak üzere birçok yönden edebiyatı etkilemiştir. Türkler, Müslüman olduktan sonra İslam’ın hayata bakışını yansıtan pek çok edebi eser vermişlerdir.

Zamanla tamamen dinî içerikli bir edebiyat oluşmuştur. Tasavvuf edebiyatı olarak adlandırılan bu türde Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş Veli önemli eserler vermişlerdir.

Edebiyatımızda dinin etkisiyle oluşan edebi eserlerin başında Yüce Allah’ın varlığı ve birliğinin konu edildiği tevhidler gelir. Allah’a (c.c.) yalvarıp yakarma ve dua etmeyi içeren münacaatlar da edebiyatımızda dinin izlerini göstermektedir. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve saygının şiirsel olarak anlatıldığı eserler naat olarak adlandırılmaktadır. Peygamber Efendimizin fiziksel özelliklerini ve yaratılışının güzelliğini sade bir dille ve detaylı olarak anlatan eserlere ise hilye denir. Bunlardan başka Mevlana Celaleddin Rumi’nin Mesnevi adlı eseri, Yunus Emre’nin şiirlerinin bulunduğu Divan’ı ve Süleyman Çelebi’nin Mevlid’i edebiyatımızda dinin izlerini taşıyan en önemli eserlerdendir.

Yorumlarınız (0)

Henüz yorum yapılmamış.

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

Yorum Yap
  • Ortaokul
  • 5.Sınıf
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Çevremizde Dinin İzleri
  • 5.5.3 Edebiyatımızda Dinin İzleri
Whatsapp İletişim Hattı