DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF 2. ÜNİTE KONU ÖZETLERİ 5.2.1 Ramazan Orucu ve Önemi Oruç demek, sabır demektir. Bu nedenle kötü söz ve davranışlardan; yalandan, dedikodudan, kavgadan, şiddetten vb. kötü davranışlardan uzak durmalı, arkadaşlarımızı, insanları incitmemeye ve kırmamaya özen göstermeliyiz. RAMAZAN ORUCU VE ÖNEMİ • Dinimizde Ramazan ayının önemli bir yeri vardır. • Ramazan ayı, on bir ayın sultanı olarak nitelendirilir. • Bu ayda Allah'ın rahmeti, bereketi kullarına her zamankinden daha fazladır. • Bu ayda yapılan ibadetler, dualar, hayırlar sahibine her zamankinden daha fazla sevap kazandırır. • Ramazan; Kur'an, oruç, merhamet, dayanışma, bağışlanma ve yardımlaşma ayıdır. Ramazan Ayını Önemli Kılan Nedenler: 1. Kur'an-ı Kerim'in İndirilmesi: Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in ilk ayetleri Peygamberimize 610 yılı Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Bu nedenle Ramazan'a "Kur'an ayı" da denir. 2. Oruç İbadetinin Yerine Getirilmesi: Ramazan'ın diğer

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF 2. ÜNİTE KONU ÖZETLERİ

5.2.4 Hz. Davud (a.s.)

Hz. Davud, İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden olup hem peygamber hem sultân yâni hükümdârdı. Soy bakımından Yakub aleyhisselamın Yehûda adlı oğluna dayanır. Süleyman aleyhisselamın babasıdır. Kudüs’te doğdu. Orada yaşadı ve orada vefat etti. Kendisine İbrânî dilinde Zebur kitâbı verildi. Sesi çok güzel ve tesirliydi. İsmi Kur’ân-ı kerîmde on altı yerde geçmektedir.

Allahü teâlâ, Musa aleyhisselamdan sonra İsrailoğullarına birçok peygamberler gönderdi. Bu peygamberler insanları Tevrat’ın hükümleriyle amel etmeye dâvet ettiler. Fakat zaman geçtikçe azgınlaşan İsrailoğulları, Tevrat’ın hükümlerini değiştirdiler, peygamberlerini dinlemediler. Ahlâkları tamâmen bozuldu. Allahü teâlâ Amâlika kavmi hükümdârı Câlût’u karşılarına belâ gönderdi. Câlût, İsrailoğullarını vatanlarından sürüp çıkardı. Daha sonra Talut isimli bir hükümdâr gelerek memleket işlerini ve orduyu düzene koydu. Câlût’un üzerine yürüdü. Talut’un ordusunda bulunan Davud aleyhisselam, Câlût’u öldürdü. Talut’un ölümünden sonra Davud aleyhisselam İsrailoğullarının hükümdârı oldu.

Bir müddet sonra Allahü teâlâ kendisine peygamberlik vazîfesi ve Zebur adlı kitabı verdi. İnsanları Allahü teâlânın dînine dâvet etti ve adâletle hükmetti. Filistin, Sûriye ve Arap Yarımadasının bir kısmını fethederek memleketi genişletti. Kudüs’ü başkent yaptı. Ayrıca Amman, Haleb, Nusaybin ve Ermenistan’ı da fethetti. Mescid-i Aksa adıyla Kur’ân-ı kerîmde bildirilen büyük bir mescidin inşâsını başlattı. Mescidin yapılıp bitirilmesi işini oğlu Süleyman aleyhisselama vasiyet ederek yüz yaşında vefat etti. Kabrinin Kudüs sûru dışında olduğu rivâyet edilir.

Davud aleyhisselamın çok güzel ve tesirli bir sesi vardı. Kendisine İbrânî dilinde Zebur kitabı geldi. Bu kitap, manzum şeklinde olup eski manzum kitapların en meşhurudur. Zebur, meşhur dört ilâhî kitaptan biri olup Tevrat’tan sonra gönderilmiştir. Vaaz ve nasîhat şeklinde olup Tevrat’ı kuvvetlendirdi. Onu açıklayıp onunla amel etmeye çağırdığından Tevrat’ın hükümlerini yürürlükten kaldırmadı. Davud aleyhisselam hazret-i Musa’nın getirdiği dîni kuvvetlendirdiğinden resûl olmayıp Benî İsrail’e gönderilen nebîlerden biridir.

Yorumlarınız (0)

Henüz yorum yapılmamış.

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

Yorum Yap
  • Ortaokul
  • 5.Sınıf
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Ramazan ve Oruç
  • 5.2.4 Bir Peygamber Tanıyorum Hz. Davud (a.s.)
Whatsapp İletişim Hattı