DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF 2. ÜNİTE KONU ÖZETLERİ 5.2.1 Ramazan Orucu ve Önemi Oruç demek, sabır demektir. Bu nedenle kötü söz ve davranışlardan; yalandan, dedikodudan, kavgadan, şiddetten vb. kötü davranışlardan uzak durmalı, arkadaşlarımızı, insanları incitmemeye ve kırmamaya özen göstermeliyiz. RAMAZAN ORUCU VE ÖNEMİ • Dinimizde Ramazan ayının önemli bir yeri vardır. • Ramazan ayı, on bir ayın sultanı olarak nitelendirilir. • Bu ayda Allah'ın rahmeti, bereketi kullarına her zamankinden daha fazladır. • Bu ayda yapılan ibadetler, dualar, hayırlar sahibine her zamankinden daha fazla sevap kazandırır. • Ramazan; Kur'an, oruç, merhamet, dayanışma, bağışlanma ve yardımlaşma ayıdır. Ramazan Ayını Önemli Kılan Nedenler: 1. Kur'an-ı Kerim'in İndirilmesi: Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in ilk ayetleri Peygamberimize 610 yılı Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Bu nedenle Ramazan'a "Kur'an ayı" da denir. 2. Oruç İbadetinin Yerine Getirilmesi: Ramazan'ın diğer

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF 2. ÜNİTE ÖNEMLİ KAVRAMLAR

5.2 Önemli Kavramlar

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 5. sınıf 2. ünite önemli kavramlar. "Ramazan ve Oruç" ünitesinde yer alan ve ünite kazanımlarını öğrenirken size yardımcı olacak bu kavramları yazarak öğrenip pekiştiriniz.

Vahiy: Yüce Allah'ın peygamberlerine gönderdiği emirler, yasaklar, bilgiler.

Farz: Allah'ın bizlerden kesinlikle yapmamızı istediği ve bunu Kur'an'da emrettiği iş ve davranışlardır. Beş vakit namaz, oruç, zekat, hac gibi.

Vacib: Farz kadar kesin olmamakla birlikte Allah'ın yapmamızı istediği ibadetlerdir. Kurban kesmek, vitir namazı kılmak, bayram namazı kılmak, fitre vermek gibi.

Sünnet: Peygamber Efendimiz'in söylediği sözler, yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği iş ve davranışlar sünnettir.

 

Sahur: Oruç tutmak için geceleyin imsak vaktinden önce kalkıp yemek yenen vakit.

İmsak: Sahur vaktinde yeme-içmenin sona erip niyet edilerek oruca başlanılan vakit. Ayrıca sabah namazının vakti de imsak ile beraber başlar.

İftar: Akşam ezanının okunması ile birlikte yeme-içmenin serbest olduğu, orucun açıldığı zaman dilimi.

Hatim: Kur'an-ı Kerim'i ister ezbere, ister yüzünden olsun baştan sona okuyup bitirmek demektir. Hatimi kolaylaştırmak için Kur'an cüzlere (bir cüz 20 sayfa) ayrılmıştır.

Teravih: Ramazan ayında yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan 20 rekatlık namazdır. Teravih namazı kılmak sünnettir. Kılınışı iki veya dört rekatlı sünnet namazları gibidir. Her dört rekatta bir salâvat okunur.

 

Fitre (Fıtır Sadakası): Şartları tutan, ekonomik durumu yerinde olan Müslümanların Ramazan ayında fakirlere vermeleri gereken bir sadaka türüdür.

Mukabele: Ramazan ayında bir kişinin Kur'an okuması, diğerlerinin de önlerindeki Kur'an-ı Kerim'den okuyan kişiyi takip etmeleri şeklinde yapılır.

Yorumlarınız (0)

Henüz yorum yapılmamış.

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

Yorum Yap
  • Ortaokul
  • 5.Sınıf
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Ramazan ve Oruç
  • 5.2 Önemli Kavramlar
Whatsapp İletişim Hattı